En udfordring for boligorganisationer

I takt med en stigende bevidsthed om brandsikkerhed og forsikringsrisici har flere forsikringsselskaber introduceret skærpede krav til boligorganisationer. Dette skaber nye udfordringer, især fordi nogle af de største aktører på markedet har implementeret forsikringsklausuler, der kan få vidtrækkende konsekvenser.

Skærpelser i forsikringsbetingelser

Flere forsikringsselskaber har opdateret deres krav, hvilket kan medføre betydelige økonomiske og administrative byrder for boligorganisationerne.

Generelle krav

Nogle forsikringsselskaber har indført klausuler, der pålægger boligorganisationer at sikre korrekt drift, kontrol og vedligeholdelse af passive brandsikringsforanstaltninger.

Krav om dokumentation

Selvom nogle aktører har en marginal markedsandel, har de også skærpet deres krav. Ifølge de nye betingelser kan forsikringsdækningen helt eller delvist bortfalde, hvis kravene ikke efterleves.

  • Det er en betingelse for branddækning, at der foretages en årlig gennemgang af den passive brandsikring.
  • Dokumentation skal udføres i overensstemmelse med Bygningsreglementet BR 18, afsnit 5, kapitel 7.
  • Dokumentationen skal kunne fremvises i skadetilfælde.
  • Hvis gennemgang ikke tidligere er foretaget, skal den udføres senest 30 dage efter policens ikrafttrædelse, og fejl skal udbedres inden for 60 dage.

Sanktioner ved manglende efterlevelse

Flere selskaber har indført strenge sanktioner ved manglende overholdelse af brandsikringskrav. Hvis en skade opstår eller forværres som følge af manglende efterlevelse af kravene, kan der blive pålagt en supplerende selvrisiko på op til 1.000.000 kr. ud over den gældende selvrisiko.

Konsekvenser for boligorganisationer

Disse stramninger betyder, at boligorganisationer nu står over for øgede krav til drift, kontrol og vedligeholdelse af brandsikring. Forsikrede skal til enhver tid følge Bygningsreglementet BR 18 §§ 137-158 samt vejledningen til kapitel 5 om brandsikkerhed.

I Bygningsreglementet fremhæves bl.a.:

  • Akkrediteret funktionsafprøvning af brandtekniske installationer.
  • Egenkontrol af brandsikring.
  • Kontrol af brandsektions- og brandcelleadskillelser.
  • Friholdelse af teknikrum og flugtveje.

Hvad kan boligorganisationerne gøre?

For at imødekomme de skærpede krav bør boligorganisationer benytte sig af NEMDKV, en fleksibel platform der dækker alt inden for lovpligtig kontrol i henhold til BR18 Brandeftersyn og gør det samtidig nemt at gennemføre egenkontrollerImplementere systematisk kontrol og dokumentation af brandsikringsforanstaltninger.

Dette understøtter til at:

  1. Sikre, at de lovpligtige gennemgange foretages rettidigt.
  2. Opdatere interne procedurer, så kravene i BR 18 efterleves.
  3. Indgå i tæt dialog med forsikringsselskaberne for at minimere risikoen for økonomiske konsekvenser ved eventuelle skader.

 

De nye forsikringskrav understreger vigtigheden af proaktiv brandsikring og viser en klar tendens mod øget ansvarliggørelse af boligorganisationer. Med en skærpet lovgivning og hårdere forsikringsvilkår er det afgørende, at boligorganisationerne nu handler for at sikre både overholdelse af reglerne og økonomisk bæredygtighed.